top of page

SIR

aysapsikolojiveaka

Güncelleme tarihi: 13 Eki 2023

Sus sus sus… Ne yapmalıyım? İçimde biriken duygular benliğimi yiyip bitiriyor. Kimdim ben? Ne için yaşıyordum? Anlatamam... hiç kimseye… Neden? Öğrenirlerse mahvolurum. Sus sus sus.


Hayatımın yeni dönemi beni zorladığından kendimi koruma altına almak adına bazı kurallarım var. Her gün evimin duvarlarına dokunurum, beni dışarıdan korur. Tüm gün vücudumu kontrol ederim sağlığım için. Sudoku ve bulmaca çözerim hafızamı diri tutmak amacıyla. Eski fotoğraflara bakarım yenilenmek adına. Zihnime bakarım eksiklik var mı diye. Kolumda bağlı; eskimiş, kırmızı ipi 3 kere çeviririm. Maske takarım… belki iki tane… Böylece konuşmam da zorlaşır. Günlük rutinlerim yaşamımı kolaylaştırıp beni rahatlatıyor. Eğer onları eksik yapar ya da yapmazsam sırrım açığa çıkabilirdim, birine zarar verebilirdim, belki ölebilirdim. Kusursuz olmalıyım


Aslında hayatım pek kolay değil. Saklamam gereken bir sırrım var. Eğer ortaya çıkarsa kimse beni sevmez, yalnız kalırım. Yalnızlıktan korkuyorum. Ama büyük bir sorunum var. Konuşmamalıyım. Ya çok konuşursam ya kendimi tutamazsam ya öğrenirler de beni sevmeyi bırakırlarsa, ya yalnız ölürsem… Sus sus sus


Artık yakın ilişkilerden hoşlanmamaya başlamıştım. Zaten insanlar plan yapmayı bilmiyor. Her an her şey olabilir. Kendimi çevremi paramı kontrol etmek zorundayım değil mi? Kurallar olmalı ve onlara uymalıyız. Zamanla hiç dışarı çıkmamaya başlamıştım. Nerdeyse her zaman tek başıma etkinliklerde bulunmayı yeğliyordum çünkü sırrımın ortaya çıkma ihtimali vardı. Kimseye duygusal olarak bağlanamıyordum, duygularım sığ hal almaya başlamıştı. Nadiren etkinlikler bana zevk verirdi. Sırrımı saklamaya çalışırken yalnızlaşmıştım, yalnızlaştıkça korkumun esiri olup bir paradoksun içinde bulmuştum kendimi.


Terapistim korkularımın altında farklı sebepler olabileceğinden, obsesif olduğunu söylediği düşüncelerimi aslında zihnimde bir örtü olarak kullanıyor olabileceğinden bahsetmişti. Terapideyken, annemin benden özel olarak sakladığı bir şey olduğunu hatırlamıştım. Bundan haberim vardı fakat hiçbir zaman gerçeği öğrenememiştim. Merak etmemek benim için daha sağlıklıydı, söylenebilecek bir şey olsa söylerdi değil mi?


Her şey bir buçuk sene önce annemin gittiği gün değişmişti. Neydi o asla söylenmeyecek, söylenirse beni çok etkileyecek, hiç öğrenemeyeceğim gizem? Sorun benimle mi ilgiliydi, evlatlık mıydım, küçükken hafızam silindi de anılarım mı kayboldu, herkesin bildiği benim bilmediğim bir şey mi var, vücudumla ilgili bir hata mı ortaya çıktı, hasta mıyım, tanımadığım bir kardeşim mi var, sorun babam ya da annem mi? Birilerine kötülük mü yaptım, zarar mı verdim? Eğer öyleyse ya tekrar zarar verirsem… O günden sonra zihnim etime kemiğime kadar beni kurcalamaya başladı. Korkularım kaygıya, kaygılarım bedenimdeki tepkilere dönüştü. Vücudum kontrolden çıkmıştı ve ara sıra ataklar geçirmeye başlamıştı. Korkularım gözümün önüne geldikçe ellerim terliyordu, kalbim hızla çarpıyordu, midem bulanıyordu, ölecek gibi oluyordum. Günlük hayatım git gide zorlu bir hal almaya başlamıştı. Çözüm umuduyla terapiye başladım.


Belki annem de benim gibi korkularından dolayı saklamıştı. İkimizin sırlarının bağlantısı neydi? Ben neyi neden saklıyordum, annemden bana kalan bir miras mıydı, bu sır yüzünden mi gitti, şimdi bana ne olacak?.. Hiçbir şey bilmiyorum ama iyileşmek zorunda olduğuma eminim ve diğer yandan da acaba öğrenmek zorunda mıyım ki…


Rüveyda GÜNCÜ






Amerikan Psikiyatri Birliği, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, Beşinci Baskı (DSM-5) Tanı Ölçütleri Başvuru Elkitabı’ndan, çev. Köroğlu, E. HYB, Ankara, 2014.


Ertuğrul, K. (2014). Şizogibi (Şizoid) Kişilik Bozukluğu. Amerikan Psikiyatri Birliği, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, içinde (s.329) HYB, Ankara, 2014.


Ertuğrul, K. (2014). Takıntılı-Zorlantılı (Obsesif-Kompülsif) Kişilik Bozukluğu. Amerikan Psikiyatri Birliği, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, içinde (s.336) HYB, Ankara, 2014.


Ertuğrul, K. (2014). Toplumsal Kaygı Bozuklukluğu (Sosyal Fobi). Amerikan Psikiyatri Birliği, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, içinde (s.116) HYB, Ankara, 2014.


Ertuğrul, K. (2014). Panik Bozukluğu. Amerikan Psikiyatri Birliği, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, içinde (s.117) HYB, Ankara, 2014.

Alan Bredy, Dark Side (Dijital Resim, 2023), Pinterest.


Other Vibes, İnsomniaszm (Dijital Resim, 2022), Pinterest.




Son Yazılar

Hepsini Gör

Anima ve Animus

Comments


bottom of page