![](https://static.wixstatic.com/media/bbe86e_d89864e381204db1b01585085ead5fb9~mv2.png/v1/fill/w_710,h_478,al_c,q_85,enc_auto/bbe86e_d89864e381204db1b01585085ead5fb9~mv2.png)
Akran zorbalığı, çocuk ya da ergenin kendi yaş grubundaki arkadaş veya arkadaşlarına yönelik sözel, fiziksel ve davranışsal olarak zarar verici davranışlarda bulunmasıdır. Akran zorbalığı bir kişi tarafından uygulanabileceği gibi grup halinde de bir kişiye uygulanabilir. Zorbalık yapan kişi; fiziksel veya duygusal yollardan karşısındakini sindirmeye çalışıp onun üzerinde egemenlik kurmaya çalışır. Mağdur çocuk veya arkadaşları kendisini korumaya çalışıp başarısız oldukça zorbalık uygulayan çocuğun davranışlarında bir pekişme olduğu görülmektedir. Zorbalığa maruz kalan çocuk her geçen gün kendi içine kapanıp, sosyal ortamlardan izole oldukça zorba birey mağdur çocuğun üstüne daha çok gidebilmektedir.
Zorbalık Türleri Nelerdir?
Akran zorbalığını kendi içerisinde üçe ayırmak mümkündür.
Sözel zorba davranışlar; kişiye lakap takılması, alay edilmesi, küfür edilmesi ve gurur kırıcı sözel ifadeler olarak açıklanabilir.
Duygusal zorba davranışlar; arkadaş grubu içinde dışlamak, görmezden gelmek, yardım etmemek, ortak grup aktivitelerinde görev veya sorumluluk vermemek şeklinde tanımlanabilir.
Fiziksel zorba davranışlar ise; fiziksel güç kullanarak yapılan davranışlardır. Bu davranışlar; yanından geçerken omuz atmak, iteklemek, tekme veya yumruk atmak gibi fiziksel eylemleri içeren davranışlardır.
Çocuğunuzun Akran Zorbalığına Uğradığını Nasıl Anlarsınız?
Vücudunda fiziksel yaralanmalar olur.
Okula gitmek istemezler ve bahaneler bulurlar.
Okula karşı korku ya da nefret söylemlerinde bulunurlar.
Beslenmede problem yaşarlar.
Depresif davranışlarda bulunurlar.
Öz güvende bir düşüş yaşarlar.
Evden çıkmak istemezler.
Sınıfta kimseyle konuşmak istemezler.
Okul başarısında düşme görülür.
Derslerine odaklanmada zorluk çekerler.
Kendisine ait okul eşyalarında ve kıyafetlerinde eksiklik, yırtılma gibi durumlar yaşanabilir.
Zorbalığa Maruz Kalan Çocuklarda Görülebilecek Davranışlar Nelerdir?
Kaygı bozukluğu,
Okula devamsızlık,
Öz güven düşüklüğü,
Uyku sorunları,
Öfke patlaması
İçe kapanma
Tırnak yeme,
Akademik başarısızlık.
Comments