![](https://static.wixstatic.com/media/bbe86e_285bbd6fa5f34fff92876954f1eeb7ec~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_651,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/bbe86e_285bbd6fa5f34fff92876954f1eeb7ec~mv2.jpg)
DENVER GELİŞİM TESTİ
0-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanan gelişim testidir. Çocuklarda yaşamış oldukları gelişimsel sorunları tespit etmek amacıyla geliştirilmiş değerlendirme çalışmasıdır. Bu testte amacımız çocuğun yaşına uygun becerilerini değerlendirmektir. Gelişimsel olarak şüpheli durumları saptamak ve gelişiminin altındaki çocukları izleyebilmek için uygulanan bir testtir.
DENVER Gelişim Testi 4 alt bölümden oluşur.
Sosyal ve Öz Bakım Beceriler
İnce Motor Beceriler
Kaba Motor Beceriler
Dil Becerileri alt alanlarında değerlendirmektedir.
Bu test anne, çocuk ve uygulayıcı eşliğinde uygulanır. Formda anneye yönelik sorular
olmakla birlikte çocuğun yapması gereken maddeler de bulunmaktadır. Uygulama süresi
ortalama 10-15 dk sürmektedir.
DENVER, sağlıklı görünümdeki çocuklarda olası gelişimsel sorunları
saptamak amacı ile kullanılır.
Üç temel alanda değerlidir:
Sağlıklı gözüken çocuklarda olası sorunları saptanması,
Gelişimsel gerilik olduğundan kuşkulanılan işlevleri saptaması,
Riskli bebekleri (örneğin doğum öncesi sorunlar, düşük doğum ağırlıklı ya da erken doğmuş, çoğul gebelikler, ailede gelişimsel sorunu olanlar, yardımcı üreme teknikleri ile doğan bebekler v.b.) izlemede kullanılabilmesi.
Gelişim Basamakları
Sosyal-öz bakım Becerileri: Kendi yaş profiline göre çocuğun kendi kendisine yetebilme, kendi işini kendisinin halledebilmesi ve Sosyal iletişim becerilerini kazanılıp kazanılmadığı gibi durumları değerlendirmektedir.
İnce Motor Beceriler: Çocuk ve bebeklerde tutma, kavrama, sıkma, el-göz kordinasyonu, sorun çözme, cisimleri doğru yer ve zamanda kullanabilme gibi becerilerin kendi yaş profiline uygun seviyede kazanılıp kazanılmadığını gösteren becerilerdir.
Dil Becerileri: Çocuk ve bebeklerde işitme, duyma, anlama, dili kullanama kendi gelişimsel özelliklerine göre, ses ve kelimeleri uygun dönmelerde çıkarıp çıkarmadığını ayrıca düzenli ve yaş dilimine uygun cümle kurup kuramadığını ölçen beceridir.
Kaba Motor Beceriler: Atlama, yürüme, koşma ve zıplama gibi genel olarak kazanılması gereken hareket yeteneği gibi becerilerin becerilerin çocukların kendi yaş gelişim profiline uygun olarak kazanılıp kazanılmadığını göstermektedir.
Comments