![](https://static.wixstatic.com/media/bbe86e_2d5f67b892b74aa19ef8121ab72b9f1b~mv2.png/v1/fill/w_728,h_410,al_c,q_85,enc_auto/bbe86e_2d5f67b892b74aa19ef8121ab72b9f1b~mv2.png)
Akademik alanda yaşadıkları olumsuzluklarla mücadele etmeye çalışırken kendilerini yetersiz hisseden çocuklar bu hissi genelleyerek bir bütün olarak kendilerini yetersiz görüp özgüvenlerini yitirebilirler. Belirtileri gösteren bir çocuk okula başlayıp akranlarının olduğu bir ortama girdiğinde kendini onlarla kıyaslamaya başlar. Başkalarının kolaylıkla yapabildiği şeylerde kendinin zorlandığını gören çocuk olumsuz bir benlik algısına sahip olabilir. Disleksinin getirdiği zorluklar çocuklarda engellenmişlik ve hayal kırıklığı yaratabilir; bunlar da zamanla özgüven eksikliği, motivasyon düşüklüğü, zorlayıcı birtakım davranışlar, içe kapanma, okul reddi gibi sorunlara sebep olabilir.
Özgüven ve Motivasyon Artırmak İçin Neler Yapılabilir?
Bu aşamada çocuklar sosyal açıdan desteklenmelidir.
Çocuğun kendiyle ilgili olumlu bir algı geliştirebilmesi için ebeveynlerin ve ailelerin özel öğrenme güçlüğünün ne olduğunu bilmesi ve yaşadığı zorluklar karşısında çocuğa destekleyici mesajlar vermeleri önemlidir.
Çocuğun güçlü yönleri ve başarılı olduğu alanlar tespit edilerek bu alanlara yönlendirilmelidir.
Aynı şekilde okul ve aile arasındaki iş birliği ve iletişimin sağlam olması da çok önemlidir.
Başarılarında ufak ödüllerle motive edip sözlü şekilde takdir etmek motivasyonu artırmanın en iyi yollarından biridir.
Sevdiği bir hobisi olması, ona farklı dallarda başarı hissi getirecek, özgüvenini artıracak ve mutlu edecektir. Aynı zamanda başarma hissi motivasyonunu arttırabilir.
Comments