Disleksi ve Görsel Algılama
Disleksi tanısı almış olan çocuklarda görsel algı alanlarında bozukluklardan söz edilmektedir. Duyu organları ile alınan işlenmemiş haldeki uyaranlar ilk aşamada bilginin kaynağını oluşturmaktadır. Bu uyaranlar nöronlar aracılığı ile beyne ulaşmakta ve girdilerin alınması beyinde gerçekleşmektedir.
Disleksi tanısı olan çocuklarda bu uyaranların algılanmasında problem görülmektedir. Görsel algı da bozulma etkin bir şekilde gözden alınan bilgilerin işlenmesinde sınırlılık anlamına gelmektedir. Bu durum görme veya görme keskinliği sorunlarından farklı bir durumdur. Görsel algıda zorluklar görsel bilgiyi yorumlama ya da işleme şeklini etkilemektedir. Şekilleri ayırt etmede zorluk uzamsal boyutları ve konumları algılamakta zorluk algılamayı olumsuz etkilemektedir.
Problem alanı olan bu bozukluklar görsel algı süreçleri kapsamında; görsel-uzaysal algı, görsel ayırt etme, görsel bellek, görsel nesneleri yorumlama gibi pek çok alanı ifade etmektedir. Görsel algı becerilerini geliştirmeye yönelik alınan eğitimler, çocukların bu alanlarda daha başarılı performans sergilemesine katkı sağlamaktadır.
Disleksi ve İşitsel Algılama
İşitsel algı çevreden gelen seslerin duyulup, tanımlanıp ve yorumlanmasını içermektedir. Disleksi de işitsel algılamada zorluk yaşayan çocuklar sesler arasındaki ince farklılıkları tanımakta zorlanırlar ve konuşma sesi uyaranları arasındaki ani akustik değişimleri ayırt etmede problem yaşayabilmektedir.
İşitsel işleme bozukluğunun birçok türü vardır, bu türlerin çoğu dislektik çocuklarda görüleceği gibi bir kaçı da görülebilir : İşitsel ayrımcılık: Kelimeler arasındaki farklılıkları ayırt etme, İşitsel figür-zemin ayrımcılık: Gürültülü ortamlarda seslere odaklanma yeteneği, İşitsel hafıza: Duyulan sesin daha sonra hatırlanma yeteneği, İşitsel sıralama: Duyulan seslerin rakamların hatırlanma yeteneğidir. Çocuğun işitsel algı becerileri üzerine alacağı özel eğitim desteği bu alanda performansını geliştirebileceği gibi akademik hayatı da olumlu etkilemektedir.
Comentarios