Hastalık kaygısı bozukluğu bilimsel adıyla hipokandriyazis olarak bilinen bozukluk, kişinin herhangi bir semptoma sahip olmaması ya da çok az bir semptoma sahip olduğu halde ciddi bir hastalığa sahip olduğu yönünde yoğun bir şekilde kaygı duyması ile karakterize edilmektedir. Hastalık kaygısı bozukluğunda kişiler hasta olduklarına veya hasta olacaklarına dair yoğun bir kaygı ve endişe halindedirler. Bu durumda kişiler gerçekte var olmayan semptomları hissedebilir veya çok hafif var olan bir semptomu oldukça ciddi bir hastalığın işaretçisi olarak yorumlayabilmektedirler. Bununla ilgili olarak sürekli doktora gitme, muayene olma ve tetkik verme gibi davranışları bulunmaktadır.
Hastalık kaygısı bozukluğunda kişinin duyduğu kaygı gerçekçi olmasa da kişi açısından rahatsız edici ve işlevselliği bozacak niteliktedir. Hastalık kaygısı bozukluğunun iki türü bulunmaktadır;
1. Bakım Arayan: Bu kişiler sürekli olarak tıbbi kuruluşlara başvurarak yardım aramaktadır. Yapılan kontroller ve tetkiklerde herhangi bir problem saptanmasa dahi sürekli olarak doktora gitmeyi sürdürüp, semptomlardan yakınmaktadırlar.
2. Bakımdan Kaçınan: Bu kişiler kötü sonuçlarla karışılacaklarına dair yoğun kaygı ve endişe duyduklarından ötürü bir tıbbi kuruluşa başvurmaktan kaçınmaktadırlar.
Hastalık Kaygısı Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Hastalık kaygısı bozukluğunun kesin olarak nedeni bilinmediği gibi nedenleri kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir.
Ciddi bir hastalık tehdidi atlatmış olmak.
Ciddi bir hastalığa sahip bir ebeveynle büyümüş olmak.
Sağlıkla ilgili olarak aşırı internet kullanımı.
Sağlık konusunda çok hassas ve korumacı ebeveynlere sahip olmak.
Anksiyete, obsesif-kompulsif bozukluk gibi sağlık problemlerine sahip olmak.
Bu gibi nedenler hastalık kaygısı bozukluğu için risk faktörü oluşturabilmektedir ve kişiden kişiye risk faktörleri değişiklik gösterebilmektedir.
Hastalık Kaygısı Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Hastalık kaygısı bozukluğunun kişilerde en çok karşılaşılan belirtisi kişinin vücudunda normal olarak gerçekleşen duyumları ve küçük belirtileri ya da olmayan belirtileri ciddi bir hastalığı yorması ve bu yönde kaygı duyması oldukça sık karşılaşılan bir belirtidir. Bu belirti haricinde karşılaşılan diğer belirtiler şu şekildedir;
Hastalığa yakalanma konusunda sürekli olarak kaygı ve endişe duymak.
Semptomları ya da var olduğunu düşündüğü hastalıkları ile ilgili olarak sürekli olarak internette araştırma yapmak.
Sık sık doktor randevusu almak veya hastalık teşhisi konulmasından ötürü doktordan kaçmak.
Hastalığa yakalanma korkusuyla kişi kendini insanlardan, mekanlardan izole etmektedir.
Sürekli hastalık ile ilgili olarak tetkik yaptırmak ve negatif tetkik sonuçlarına güvenmemek.
Fiziksel ve zihinsel sağlığın etkileneceği düzeyde stres duymak.
Sağlık konusu olunca hemen alarma geçmek.
Ağır bir hastalığı olduğunu düşünüp durmak
Hastalık Kaygısı Bozukluğu ile Baş Etme Yolları;
Hastalık kaygısı bozukluğu ile baş etme yollarının başında psikoterapi ve gerekli durumlarda ilaç kullanımı gelmektedir. Psikoterapide asıl hedef bireyin sağlıkla ilgili olan kaygılarını yönetme ve bu kaygılar sonucu karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmesi konusunda olanak sağlamaktadır. Kişinin düşünce durumlarıyla baş etmesi de oldukça önemlidir. Bunun için;
Egzersiz
Düzenli uyku
Pozitif düşünme
Uzmana başvurmak
Gevşeme teknikleri
gibi yollar sayesinde hastalık kaygısı bozukluğu ile baş etmek mümkün olmaktadır.
Comments