Othello Sendromu, adını William Shakespeare’in ünlü trajedisi ''Othello''dan alır. Bu sendrom, bireyin partnerinin sadakatsizliği konusunda gerçek dışı ve obsesif düşünceler geliştirmesiyle karakterize edilen bir psikolojik durumdur. Sanrılı kıskançlık olarak da bilinirken genellikle psikotik bozukluklar, kişilik bozukluklarıyla ilişkilidir. Peki bu sendromun arkasında yatan düşünceler, duygular nelerdir?
Gelin birlikte inceleyelim.
OTHELLO SENDROMUNUN NEDENLERİ NELERDİR?
Bu rahatsızlık birçok faktörün birleşimi ile baş gösterir, bu nedenle tek bir nedene
indirgenememektedir. Faktörler arasında; özgüven eksikliği, yetersizlik hissi, borderline kişilik bozukluğu, paranoid şizofreni, depresyon, kişinin yaşadığı geçmiş deneyimler ve bunların kişi üzerindeki etkileri yer alabilir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bu sendroma sahip bireyler partnerlerinin sadakatine dair delilsiz bir şekilde şüphe duyarlar. Partnerlerinin onlara yalan söylediğine, onları aldattığına inanırlar. Bu durum da doğal olarak kişinin sağlığını etkileyecek yoğun stres ve anksiyeteye yol açabilmektedir. Eğer birkaç madde ile bu bireylerin gösterdiği belirtileri sıralayacak olursak;
- Sürekli partnerini takip ve kontrol etme isteği.
- Partnerin sosyal medya hesaplarını kurcalamak.
- Partnerin davranışlarını yanlış yorumlamak.
- Partnerinden uzak kaldığında kaygılanmak.
- Mesaja ya da aramalara geç cevap verilmesi durumunda aşırı tepki göstermek.
- Partnerinin sosyal hayatını kısıtlamak.
Bu saydığımız belirtiler sizin de yorumlayacağınız üzere ilişkiyi, partnerin duygu durumunu olumsuz etkileyecek faktörlerdir. Her insanın şüpheleri, tedirginlikleri, korkuları olabilir ancak bunu sebepsiz bir şekilde çevremize yansıtıyorsak orada bir sıkıntı var demektir. Bu hem bizim kendi ruh sağlığımız hem de karşımızdaki kişinin ruh sağlığı için hiç de pozitif bir yaklaşım değildir.
Peki bu sendromun tedavisi var mıdır? Bununla nasıl baş ederiz?
Othello sendromu ile başa çıkmak için profesyonel bir yardım almak kesinlikle önemlidir. Sebepsiz yere ortaya çıkan bu obsesif düşüncelerin sebebi derinlerimizde saklı olabilir. Bunun içinse bir psikoterapiye başlamak en iyi seçenek olabilir. Psikoterapi, bireyin kıskançlık duygularını yönetmesine, bu duyguların neden kaynaklandığını anlamasına, olaylara mantık çerçevesi içerisinden yaklaşabilmesine
olanak sağlar. Ayrıca ilişkide açık iletişim ve güven inşa etmek de sendromun hayatımıza olan etkilerini azaltmada önemli bir rol oynar. Bu sendromla başa çıkmak, kişinin duygusal sağlığını güçlendirmek ve sağlıklı ilişkiler kurması için önemli bir adımdır. Sağlıklı ilişkilerin temelinde güven, iletişim ve anlayışın yattığı unutulmamalıdır.
ZEHRANUR KAYABAŞI
コメント