![](https://static.wixstatic.com/media/nsplsh_5f5549566d494242334a55~mv2_d_5599_3733_s_4_2.jpg/v1/fill/w_980,h_653,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/nsplsh_5f5549566d494242334a55~mv2_d_5599_3733_s_4_2.jpg)
PSİKOTERAPİ NEDİR?
Psikoterapi, psiko(Yunanca:psukhē) ve terapi(Yunanca:therapeia) sözcüklerinden oluşur. Psukhē, ruh ve zihin; therapeia ise iyileştirme anlamına gelmektedir. Uygun bir ruhsal denge sağlamak amacı doğrultusunda zihinsel ve duygusal bozukluk gösteren hastalarla düşünce ve duygu alışverişi kurularak yürütülen bir tedavi bilim ve sanatıdır. Psikoterapi sürecinde terapist ile danışan arasında kurulan ilişki temel alınarak danışanın yaşadığı sorunlar üzerinde çalışılır. Genel bir başlık altında söylemek gerekirse, duygusal çatışmaları çözümleyen, bu çatışmalardan doğan kaygı ve gerginlikleri, çökkünlükleri azaltan, ruhsal uyum düzeyini artıran, kişilerarası ilişkileri daha olgunlaştıran tüm teknik ve yöntemlere psikoterapi denebilir.
PSİKOTERAPİ TÜRLERİ:
Bütüncül Psikoterapi
Tüm psikoterapi tekniklerinin hangi hastaya ne zaman uygulanacağını ve bütünü izah etmeye yönelik bu terapi yöntemi farklı teknikleri entegre etmeyi sağlar. Esneklik sağlayan bu model evrensel uygulamalar için de uygundur ve pratiktir. Bütüncül bir yaklaşım sayesinde farklı perspektiflerden bakarak, daha iyi bir terapi
sağlanabilir.
Bilişsel- Davranışçı Psikoterapiler
Bilişsel (Kognitif) ve Davranışçı Terapi, bireyin duygu düşünce-davranış üçlüsü arasındaki ilişkiyi inceleyen bir psikoterapi türüdür. Bilişsel davranışçı terapi, çok çeşitli sorunları tedavi etmek için kullanılabilir. BDT terapide zorlukları ele almak için iyi ve yararlı bir araçtır. BDT ile çalışılabilecek alanlara örnek olarak;
Depresyon
Anksiyete bozuklukları
Uyku bozuklukları
Yeme bozuklukları
Bipolar bozukluk
Fobiler
Psikodinamik Psikoterapi Kişinin bilinçaltındaki duygu ve davranışlarını, arzu ve isteklerinin nereden kaynaklandığını ve içinde yaşadığı çatışmaların çözümünü bilinçli hale getirebilmek için uğraşır. Günümüzde en yaygın olarak uygulanan terapi şekillerinden birisidir. örneğin; kişinin geçmişini incelemek, kişiyi inançları ve davranışları ile yüzleştirmek, destek vermek ve kişinin duygu ve düşüncelerini yorumlamak gibi. Bilişsel Psikoterapi Bu terapi şekli, problemli duygu ve davranışlara yol açan bozuk düşünce kalıplarını tespit etmek ve düzeltmek için çalışır. Bilişsel terapide bilinçdışında ya da geçmişte yaşanmış travmatik olayların yerine şimdiki zamanda olan olaylara odaklanması sağlanır. EMDR Emdr, yaşadığımız ve etkisinden çıkamadığımız anı ve huzursuzlukların etkisinden çıkmamızı ve rahatlamamızı sağlayan bir yöntemdir. Oyun Terapisi Gelişim döneminde olan küçük çocuklar için olan bir terapi yöntemidir. Oyuncaklarla oynamak, resim yapmak ve diğer aktiviteler ile uğraşmak gibi pek çok farklı tekniği kullanır. Bu teknikler özellikle duygu ve düşüncelerini sözcüklerle ifade edemeyen çocukların kendilerini çok daha rahat ve kolayca ifade edebilmelerini sağlar. Şema Terapi Değişime dirençli zor vakalar ya da kişilik bozuklukları alanı hedefiyle yola çıkan yaklaşım, zaman içinde diğer psikolojik sorun alanlarında da uygulanmaya başlamıştır. Şema terapi, insanı ve sorunlarını anlamaya ve bu sorunlara çözüm üretmeye çalışırken, çok geniş bir bakış açısı kullanmaktadır.
Comments