top of page

SOSYAL FOBİ (SOSYAL ANKSİYETE BOZUKLUĞU) NEDİR?

aysapsikolojiveaka

Sosyal fobi, sosyal durumlarda normalden fazla stres yaşayan insanlar için kullanılan bir fobi türüdür. Günlük hayatınızdaki aktiviteleri bile etkileyebilen, başkaları tarafından yargılanmaktan, eleştirilmekten veya olumsuz değerlendirilmekten korkmanıza sebep olan bir rahatsızlıktır. Bu korku veya kaygılar hayatta birçok şeyden kaçınmanıza neden olabilir. İnsan ilişkilerinizi, mesleğinizi, eğitim hayatınızı ve diğer aktivitelerinizi engelleyebilir. Hatta bazen kaygılarımız bizi yalnızca sosyal ortamlarda değil, tek başımızayken de rahat bırakmaz; yaptığımız ve yapmadığımız şeyler üzerine

kafa yorup utanmamıza, kendimizi kötü hissetmemize yol açar.


SOSYAL FOBİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?


Bazı durumlarda kendini gösteren çekingenlik hali her zaman sosyal fobi olarak tanımlanamaz. Bazı insanlar doğuştan çekingen olabilirler. Bir kişiye sosyal anksiyete bozukluğu tanısı konulabilmesi için daha süreğen ve ciddi semptomların olması gerekmektedir.

Şimdi gelin, bu semptomları beraber sıralayalım;


- Kendinizi küçük düşürmekten endişe etmek.


- Tanımadığımız insanlarla iletişim kurarken yoğun stres yaşamak.


- Utanma korkusu yüzünden insan ilişkilerinden kaçınmak.


- Sosyal bir durum esnasında olabilecek kötü senaryoları düşünüp bunlar için yoğun endişe duymak.


- Çocuklar için; insanlarla iletişime girme esnasında ağlamak, ebeveynlerin arkasına gizlenmek, konuşmayı reddetmek.


- Kızarma, nabız yükselişi, titreme, terleme, mide ağrısı, nefes almakta zorluk, baş dönmesi gibi fiziksel belirtiler göstermek.


- Sosyal ortamlarda hareketlerinizi sürekli kontrol altına almak istemek.


- Düşük özgüven.


- Eleştiriye karşı aşırı duyarlılık.


- Göz teması kurmaktan kaçınmak.


SOSYAL ANKSİYETE BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ NELERDİR?


Sosyal fobiye neden olabilecek çeşitli birçok faktör vardır ancak en aza indirgemek istersek; kalıtımsal özellikler, beyin yapısı ( amigdalanın aşırı aktif olması ), çevresel etkenler gibi durumları sıralayabiliriz.


SOSYAL ANKSİYETE BOZUKLUĞU TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ


Rahatsızlığın teşhisi uzmanlar tarafından yapılan değerlendirilmelerle konulur. Tedavi yöntemleri arasında bilişsel davranışçı terapi, kognitif-davranışçı terapi, grup terapisi, ilaç tedavisi yer alabilir. Sosyal anksiyete bozukluğu, bireyin yaşamını ciddi şekilde etkileme potansiyeline sahip bir rahatsızlıktır. Düşük benlik saygısı, depresyon, kaygı bozukluğu gibi durumları da beraberinde getirebilmektedir. Bu nedenle eğer sıraladığımız belirtileri kendinizde hissediyorsanız mutlaka bir uzmana başvurarak yardım almaktan çekinmemelisiniz. Uygun tedavi ile sosyal anksiyetenizi kontrol

altına alıp daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz mümkündür.


ZEHRANUR KAYABAŞI

14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page