Taciz veya istismar, kişinin kendisini rahatsız hissetmesine veya aşağılanmasına neden olacak fiziksel, sözlü davranışların bütünüdür. Buna ima etme de dahildir. Ülkelere göre taciz kapsamında kabul edilecek davranışların tanımları farklılık gösterebilmektedir. Taciz genelde devam eden davranışlardır ancak tek seferlik olaylar da taciz olarak değerlendirilmektedir. Tacizi; fiziksel, sözlü, psikolojik ve cinsel olarak alt başlıklarda inceleyebiliriz. Biz bugün cinsel tacizi ele alacağız.
CİNSEL TACİZ NEDİR?
Kişinin isteği dışında, zorla gerçekleşen cinsel yaklaşımların bütünüdür. Bunu çağrıştıracak isteklerde veya tekliflerde bulunmak da taciz olarak kabul edilmektedir. Cinsel taciz herkesin başına gelebilmektedir ama günümüzde kadınlar ve çocukların buna daha fazla maruz kaldığı bilinmektedir.
Cinsel taciz 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 105. Maddesinde şöyle belirtilmiştir:
Kişinin vücut dokunulmazlığının ihlâli olsun olmasın, ona yönelen her türlü cinsel davranıştır. Yani, cinsel yönden, ahlak temizliğine aykırı olarak mağdurun rahatsız edilmesinden ibarettir.
Cinsel taciz suçunda fail ile mağdur arasında bedensel bir temas bulunmaksızın, halk dilinde laf atma gibi sözlü taciz davranışları bulunmaktadır. Bedensel temas söz konusu olduğunda bu cinsel istismar olarak isimlendirilir. Günümüzde sosyal medyanın sık kullanımıyla daha da yaygınlaşan bu durumu dikkate almalı ve bunun bir suç olduğunun farkında olmalıyız.
CİNSEL TACİZ SUÇUNU OLUŞTURAN BAZI DURUMLAR:
- Bir kimseye karşı cinsel içerikli laf atmak
- Cinsel ilişkide bulunmak için yazılan kişinin bundan rahatsız olması
- Kişiye cinsel organını göstermek
- Cinsel içerikli sözler söylenen kişinin rahatsız olup şikayette bulunması (iltifat şeklinde de olsa bu da girmektedir)
- Mağduru cinsel saikle takip etmek
- Kişiye cinsel yönelimiyle ilgili şaka yapmak
TACİZE UĞRAYAN KİŞİ NE YAPMALI?
Taciz kanunda bir suç olduğundan başvurulması gerekilen hukuki yollar vardır. Öncelikle kişi bulunduğu yerdeki karakola gidebilir ya da en yakın adliyeye giderek şikayet dilekçesi verebilir. Bu süreci bir avukat ve aynı zamanda uzman psikolog ile yönetmek çok önemlidir.
Kişi yaşadığı durum için kendisini suçlamamalı ve mutlaka güvendiği bir yakınıyla bu durumu paylaşmalıdır.
Şimdi gelin taciz olarak görülmeyen ama aslında birer taciz örneği olan davranışlara bakalım..
- Bakışlarla ısrarlı bir şekilde izlemek
- Kişi kabul etmediği halde kişiye Israrlı görüşme, ilişki teklifleri etmek
- Habersizce birinin fotoğrafını çekmek: kişinin bedenine yapılmış bir ihlaldir.
- Stalk: sosyal medya vesilesiyle masum gibi gözükse de başka birinin hayatını ısrarla uzaktan izlemek, gözetlemek de bir taciz biçimidir.
- Hayır cevabını kabul etmemek: hayır demenin bir naz, kapris olduğunu varsaymak.
- Cinsel içerikli şaka yapmak, cinsel içerikli görsel göstermek
- Kişiye yapılan ısmarlamaların veya alınan hediyelerin karşılığında cinsel bir beklentide bulunmak
- Korkutarak, küçük düşürerek kişinin hayatını olumsuz etkilemek: kasti yapılan bu eylemler duygusal tacizdir.
- Ayrıldığı için karşı tarafın kendine zarar vermekle kişiyi tehdit etmesi: manipülasyon yoluyla uygulanan duygusal bir tacizdir.
ZEHRANUR KAYABAŞI
Comments