top of page

Çalışma Belleği Nedir?

aysapsikolojiveaka

Öğrenme, akıl yürütme, kavrama, karşılaştırma gibi karmaşık bilişsel süreçlerin gerektirdiği bilgileri kısa bir süreyle akılda tutma ve kullanmayı olanaklı kılan bellektir. Bize verilen bilgiyi hem akılda tutup hem de o bilgiyi kullanarak bir görevi yerine getirmemizi sağlayan zihin işleridir.


Çalışma belleğinin geliştirilmesi konusunda yarar sağladığı görülen 7 bölümden oluşan ‘Çalışma Belleği Seti’ kullanılabilmektedir. Bu bölümler şunlardır;


Resim Düzenleme

Amaç, ‘ardıl düşünme’ becerisini geliştirmektir. Aynı zamanda dikkati sürdürme becerilerini ve mantıksal düşünme becerilerini destekler.


Aritmetik

Amaç, zihinden işlem yapma yeteneği kazandırmak, dikkat ve odaklanma becerilerini geliştirmek, dikkat ve odaklanma becerilerini geliştirmek, sağ beyin gelişimi ile fotoğrafik hafızayı güçlendirmektir.


Yönerge Takip

Amaç, bireyin kavrama, akılda tutma, bir yönergeyi bütünüyle anlama, dikkatini yönergeye yoğunlaştırma, sıralamaya dikkat etme ve tüm bilgileri kendi aralarında ilişkilendirme becerilerini geliştirmektir.


Şifreleme

Amaç, bireyin problem çözme becerisi, düşünme becerisi, hafıza, dikkat, konsantrasyon, kodlama ve sıralı takip becerilerini geliştirmektir.


Ardıl Çalışma

Amaç, bireyde kısa süreli görsel-işitsel belleği, sıralı takip becerisini, işitsel-görsel dikkati ve eş zamanlı işlemleme becerisini geliştirmektir.


Bölünmüş Dikkat

Amaç, fazla bilgiyi akılda tutmak, çeşitli olaylar karşısında zihnin karışmasını engellemek ve bir konu dışında ikinci bir konuya da konsantre olabilme becerisini geliştirmektir.


Kopyalama

Amaç, el-göz koordinasyonu, görsel dikkat, akılda tutma becerileri, eş zamanlı işlem yapma, bakarak-bakmadan gerçekleşen yazı yazma becerilerini, problemleri veya olayları zihinde canlandırma becerisini ve okuma yaparken paragrafları, cümleleri ve kelimeleri anlayabilme becerilerini geliştirmektir.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page